Handige tips om te besparen op je gasrekening.

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 11:48

We weten allemaal wel hoe het voelt om constant met dikke truien en fleece dekens op de bank te zitten. Koude tenen en koude vingers op het moment dat de deken een klein stukje verschuift. Allemaal zodat we geen torenhoge energierekening krijgen wanneer het jaar is afgelopen. 

De temperatuur buiten is weer aan het zakken en de winter komt eraan. Hoe gaan we dit aanpakken?

 

Gelukkig heb ik 8 tips voor je zodat je een stuk gemakkelijker deze koude tijden door zal komen. 

  1. Isoleer je huis goed. Kijk naar welke mogelijkheden er zijn om nog vóór de kou alle warmte binnen in je huis te houden. Vloerisolatie , dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn het meest effectief. Je kan hier een offerte via internet voor aanvragen en dan komt er iemand langs om in te schatten wat er nodig is en hoeveel het gaat kosten. Vaak kan je hier zelfs nog subsidie voor krijgen.
  2. Tochtstrips. Plak onder elke deur een tochtstrip en kijk goed of er geen plekken zijn waar de kou toch naar buiten kan ontsnappen. Let wel goed op dat je huis goed blijft ventileren, want anders moet je toch af en toe een raampje open zetten om weer frisse lucht naar binnen te laten en dan wordt het alweer snel koud.
  3. Doe alle deuren dicht. Boven en beneden. Vaak hebben we de gewoonte om een deur open te laten staan, bijvoorbeeld omdat de kat door het huis heen mag lopen of simpelweg omdat het je irriteert om constant een deur open te doen voordat je naar binnen kan. En dit klinkt misschien raar maar ja er zijn genoeg mensen die uit luiheid de deur gewoon open laten staan. Niet doen. Je verliest heel veel warmte op deze manier!
  4. Gordijnen. Veel warmte ontsnapt door ramen naar buiten. Bijna iedereen heeft nu dubbelglas, wat al super veel helpt. Maar alsnog verdwijnt er veel warmte naar buiten door de ramen en komt er weer veel kou naar binnen. Voel maar eens met je hand bij het raam. Je voelt alleen maar kou. Doe je gordijnen iets meer dicht dan normaal. Het maakt toch niet heel veel verschil aangezien het pas laat licht wordt en al vroeg weer donker.
  5. Radiatorventilator. Dit zijn kleine ventilatoren die je onder je radiatoren bevestigd. Dit kan je online kopen of bij je lokale bouwmarkt. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht sneller door je huis heen wordt geblazen. Ze zijn niet heel voordelig maar je hebt hier op de lange termijn veel profijt van. Zo staat je kachel wél aan , verdwijnt de warmte niet meteen en heb je het niet zo snel koud in huis.
  6. Radiatorfolie. Dit plak je achter de radiatoren tegen de muur aan. Het reflecteert de warmte vanaf de achterkant. Zo gaat alle warmte die er vanaf komt de kamer in en verdwijnt er niks de muren in. Dit is een probleem wat veel mensen niet weten en als je muren niet goed geïsoleerd zijn heb je hier erg veel last van. Je kachel blijft aan staan en je radiatoren zijn gloeiend heet. Alleen gaat de helft van de warmte die je produceert rechtstreeks de muur in en naar buiten toe. Zonde!!
  7. Slimme thermostaat. Deze kan je heel makkelijk installeren thuis en komen met wifi en een app. Je kan vanaf je telefoon instellen hoe warm het moet zijn wanneer je thuis bent en ook wanneer je niet thuis bent. Super handig dus! Zo blijft hij niet stoken wanneer je weg bent. 
  8. Dan komen we meteen bij de laatste tip. De slimme radiatorknoppen. Misschien ben jij een van de personen die nog een ouderwetse draaiknop thermostaat in huis hebt hangen. En met een beetje mazzel hangt deze ook nog op een plek waar er veel tocht is. Bijvoorbeeld bij de tussendeur, of onderaan de trap naar boven. Deze thermostaat meet vaak niet de juiste temperatuur die in huis hangt en zorgt er dan ook voor dat de kachel blijft stoken omdat hij niet weet wat de exacte temperatuur is. Samen met de slimme thermostaat en de slimme radiatorknoppen bespaar je tot wel 30% aan energie. De radiatorknoppen bevestig je op elke radiator. Zo kan je per kamer bepalen hoe warm je wilt dat het is. Zo weet je thermostaat ook precies in welke kamers het koud is en in welke kamers niet. Dan blijft de kachel niet onnodig stoken en heb je zelf alles in de hand.

Klik hier om een tekst te typen.

Reactie plaatsen

Reacties

Simone B
een jaar geleden

Wat een super handige tips.
Bedankt 😘

EverydayTipsGuru
een jaar geleden

Wat leuk dat je op mijn pagina bent aangekomen! Geen probleem en mocht je ooit een vraag hebben laat het dan gerust weten.